Sikeresen védte meg doktori dolgozatát Németh Katalin, az ELTE oktatója, aki hosszú évek óta vezeti a nyári Domonkos Örökségvédelmi Táborokat, melyek keretében diákok és fiatal szakemberek dolgoznak a Gyűjtemény anyagának rendezésén. A dolgozat témája: Könyvtári menedzsment a vasvári Domonkos Rendtörténeti Gyűjteményben.

Az ELTE BTK Doktori Tanácsa és az Irodalomtudományi Doktori Iskola Könyvtártudományi Doktori Programja szervezésében, 2013. szeptember 26-án 10 órától az ELTE BTK D épület, Alagsori Tanácstermében került sor Az ELTE Könyvtár- és Információtudományi Tanszékének oktatója, Németh Katalin Könyvtári menedzsment a vasvári Domonkos Rendtörténeti Gyűjteményben című doktori (PhD) értekezésének nyilvános védésére.
A doktorandusz témavezetője Dr. habil. Kiszl Péter volt, a bíráló bizottság elnöke Prof. Dr. Bańczerowski Janusz, a bírálók Barátné Dr. habil. Hajdu Ágnes és Dr. Zágorhidi Czigány Balázs volt. A bizottság titkára Dr. Iván Géza, tagjai Dr. Horváth Péter, Dr. Fodor János és Dr. Senkei-Kis Zoltán voltak.

Németh Katalin prezentációval kísért tételismertetése után a bírálatok hangzottak el. Németh Katalin válaszát bírálói elfogadták, a nyilvános vitában Prof. Dr. Sebestyén György, Dr. Horváth Péter és Dr. Zágorhidi Czigány Balázs szólalt föl. A bizottság zárt ülésén maximális pontszámmal, summa cum laude minősítéssel ismerte el az aspiráns munkáját és sikeres doktori védését.

A dolgozat röviden összefoglalja a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény történetét, ismerteti a könyvtári anyag összetételét; tárgyalja általában az egyházi könyvtárak rendszerváltás utáni fejlődését, és konkrét javaslatokat fogalmaz meg a vasvári könyvtár szakmai fejlesztésekre valamint a kolostor és a gyűjtemény látogatottságának növelésére.


Az értekezés tézisei letölthetők innen.

Képek a védésről: