A képeslapoknak – mint arról már korábban részletesen is írtunk a Vasvári Újságban – nagy jelentősége van az egykori településkép rekonstruálásában. Számos elpusztult vagy átalakított épület eredeti formáját ma már csak ezekről, a századfordulótól rendkívül népszerű postai levelezőlapokról ismerjük. Sok esetben találkozunk ezeken a lapokon utcaképekkel, alkalmanként járókelőkkel vagy a fotós kedvéért összeállt csoportképekkel is. Jóval ritkábbnak számítanak azonban a belső felvételek, főleg a régebbi képeslapokon: Vasváron leginkább a plébániatemplomról és néhány üzletről (gyógyszertár, fogyasztási szövetkezet) készült ilyen. Kivételes esetnek számít, amikor egy-egy épületről egész sorozat belső kép is készült: Vasváron ilyennek számít a domonkos nővérek zárdája és iskolája. Természetesen ennek reklámcélja is volt annakidején: a nővérek bizonyára ezzel is jelezni kívánták, hogy növendékeik nemcsak szép épületben, hangulatos kertben, hanem rendezett és jól felszerelt termekben vannak elhelyezve.

A domonkos nővérek ugyanis nemcsak a város elemi leányiskoláját működtették, hanem 1893-ban polgári- azaz középiskolát is nyitottak, természetesen ugyancsak lányok számára. Ehhez az intézményhez kollégium – korabeli nevén internátus – is tartozott, a mintegy 120 diák nagy része ugyanis nem helyből, hanem többnyire Vas és Zala vármegye távolabbi területeiről került ki. A képeslapok tehát elsősorban a megnyerni kívánt diákokhoz, pontosabban ezek családjához szóltak, megnyugtatván őket, hogy leányuk egy ilyen szép intézményben megfelelő körülmények között nevelkedhet.

A zárdaiskoláról két sorozat képeslap is készült a 20. század első felében: az egyik még az 1910-es években, amelyhez az iskolaépület külső és a zárdakápolna belső képei mellett elsősorban udvari felvételek tartoztak, a másik pedig az 1920-as évek elején, amelyben több belső kép is megtalálható volt. Eddig egy hálóterem és az ebédlő képét ismertük, a közelmúltban azonban egy internetes aukción feltűnt egy „nappali szoba” (leginkább tanulószoba) képe is, amelyet sikerült megvásárolni a múzeum számára. Feltehetően készülhetett képeslap egy-egy tantermekről is, ezek felbukkanása azonban egyelőre még várat magára.