Kostecki András atya ezüstmiséje

Október 18-án a vasvári plébániatemplomban mondott ezüstmisét Kostecki András domonkos atya. András vagy lengyelül Andrzej (ejtsd: ’andzsej’) atyát huszonöt évvel ezelőtt, 1995-ben Krakkóban szentelték pappá tíz rendtársával együtt. Érdekes – és jellemző a korabeli lengyel egyházra – hogy a tíz rendtag mindegyike hosszabb vagy rövidebb időt külföldön töltött, Ukrajnától Magyarországon át az Egyesült Államokig.

András atya 1998 óta szolgál Magyarországon, 2017 óta immár második alkalommal tölti be a magyar rendtartomány elöljárói tisztét. Munkája több szálon is kapcsolódik Vasvárhoz: ő a Vasvári Domonkos Kolostor Alapítvány elnöke, és mint rendi levéltáros a vasvári kolostorban elhelyezett levéltár vezetője is. Ennek köszönhető, hogy gyakran megfordul városunkban, akár múzeumi, akár egyházi vagy városi rendezvényeken.

Az ünnepi szentmise után a Zarándokszálláson köszöntötte az ezüstmisés atyát Tóth Balázs polgármester és Zágorhidi Czigány Balázs, a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény vezetője. A köszöntő után friss mézbor mellet kötetlen beszélgetésre is volt alkalom, sőt rövid szakmai programra is sor került: a rendtörténeti gyűjtemény frissen restaurált barokk festményeit csodálhatták meg közelről az érdeklődők.