2010. július 26-31.

Már hosszú évek óta nyaranta egy hetet töltenek fiatal könyvtárosok, levéltárosok, történészek Vasváron, hogy önkéntes segítőként közreműködjenek a Domonkos Rendtöréneti Gyűjtemény anyagának rendezésében.

Az első segítőkből időközben már gyakorló könyvtárosok és tanárok lettek: Péterffy Alexandra, a Piarista Könyvtár munkatársa és az ELTE könyvtár szakának oktató Németh Katalin minden évben gondoskodnak újabb diákokról és a szakmai munka irányítását is elvégzik. A levéltári anyag rendezését hagyományosan - de immár Krakkóból visszatérve - Wysokinski Ireneusz atya vezeti, aki a múzeum "kápolnájában" mondott miséivel lelki programról is gondoskodik.

A tábor résztvevői

Az idei munka legfontosabb célja, az elmúlt évek pályázati programjai révén a kolostorépület tetőterében kialakított raktárak berendezése, ahol a 2001 óta működő gyűjtemény rohamosan gyarapodó könyvtári és levéltári anyaga kap elhelyezést. A könyvtári anyag vonatkozásában a domonkos szerzők munkáinak és a domonkos vonatkozású periodikák alapvető rendezése a cél, a levéltárban a szerzetesi hagyatékok közül legutóbb bekerült anyag, Dóczy Zsigmond atya iratanyagának rendezését vették tervbe.