Szent Domonkos

A Szent Domonkos Rend Magyar Tartományfőnöksége, a Szent István Tudományos Akadémia, a székesfehérvári Városi Levéltár és  Kutatóintézet, és a vasvári Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény tisztelettel meghívja Önt a Szent Domonkos-rend 800 éves jubileumához kapcsolódó kiadványok bemutatójára 2017. december 12-én, kedden délután 3 órára a PPKE Jogtudományi Karának Dísztermébe (Budapest, Szentkirályi utca 28. II. em.).

Letölthető programterv.

városnéző séta Vasváron

Fotó: Pogács Mónika

 

Városnéző sétán jártunk. Megérte. Láthattuk, a recept egyszerű: kapjon főszerepet a település.

Egy alapos városnéző sétára érdemes egy igazán hozzáértő vezetőt felkérni. Lehet tudós vagy nagy tudású amatőr helytörténész is. A lényeg a szív, a tudás, az elmúlt korok művészeti, építészeti, szellemi értékeinek maradéktalan tisztelete. A vasárnap délutáni sziesztaidő épp alkalmas lehet az időutazásra. Ezután (már csak) meg kell hirdetni a programot. A siker garantált. Így történt ez Vasváron is. Néhány hónapja hirdetett városnéző sétákat a múzeum és az önkormányzat dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész közreműködésével. A temetői templom, az egykori káptalani templom emlékhelye, a Tretter-Béke Ház múltjának megismerése után most kolostornézőbe invitálták az érdeklődőket a szervezők. A történész Kostecki András domonkos szerzetessel, a rend magyarországi tartományának elöljárójával vezette a sétát. A városcentrum épülete egyedülálló. Nincs párja az egész országban. Az egykori rendház az egyetlen, ma is álló, középkori eredetű domonkos kolostor Magyarországon. – A templomnál emeletnyi feltöltődés van. Az épület körül három méterrel lejjebb sétáltak a középkorban még az emberek. Ezért érződik némi aránytalanság, ha felnézünk most rá – kezdte mindjárt ezzel a meghökkentő ténnyel az épületkomplexum külső bemutatását dr. Zágorhidi Czigány Balázs. Ezután a templom falán található kőtáblát vette górcső alá. Az emléktábla tanúsága szerint a kolostor 1241-ben épült és 1941-ben, az akkor még a városban élő domonkosok emlékeztek annak hétszáz éves jubileumáról. A történésznek a kőtábláról sok minden jutott eszébe. Például: csak egy feltételezés a kolostor 1241-es alapítása, hiszen az első írásos dokumentumok 1254-ből vannak róla és feltehető, hogy a tatárjárás idején nem fogtak építkezésbe a szerzetesek. Valószínű, hogy az 1240-es években, a tatárjárás előtt vagy azt követően történhetett a kolostoralapítás.

A domonkos rend hazai tartományfőnöke járt Vasváron: Kostecki András könyvbemutatóra érkezett a városba.

Alapításának nyolcszáz éves jubileumát ünnepelte múlt évben Európában a domonkos rend. Az évforduló alkalmából készülhetett el számos kötet, köztük a vikárius által szerkesztett Domonkosok a szó emberei című könyv.

NÉZZÜK MEG EGYÜTT a Szentkutat és a Csónakázó tavat!

Vasvár Szentkút

A Szentkút és Csónakázó tó természeti értékeit bemutatja: Laki László erdész

A Szentkút történetét ismerteti: dr. Zágorhidi Czigány Balázs múzeumigazgató

Találkozás: november 5-én, vasárnap délután 3 órakor a Csónakázó tónál, a Kígyókirály szobránál.

A szeptemberben a rossz időjárás miatt elmaradt sétát pótoljuk.

NÉZZÜK MEG EGYÜTT a domonkos kolostort!

vasvári domonkos templom

A domonkos rend múltjáról és jelenéről mesél: Kostecki András domonkos atya
A kolostor épületét – a pincéktől a padlásig – bemutatja: dr. Zágorhidi Czigány Balázs múzeumigazgató
Találkozás: október 8-án, vasárnap délután 3 órakor a Főtéren, a Királyok kútjánál

Novemberben az elmaradt szentkúti sétát pótoljuk.

Domonkosok - A Szó emberei

2017. október 8-án, vasárnap a délelőtt fél 10 órai szentmise után a Zarándokszállás közösségi termében Kostecki András domonkos atya a Domonkosok – a szó emberei, Zágorhidi Czigány Balázs gyűjteményvezető Az első 300 év Magyarországon és Európában című, frissen megjelent köteteket mutatja be.

Az új könyvek a bemutatón kedvezményes áron megvásárolhatók!

Mentés

Mentés

Január 16-án nyílt meg Szombathelyen A 800 éves domonkos rend Magyarországon című tárlat. A kiállítás betekintést enged a rend történetébe és bemutatja a Szombathelyi Egyházmegyére vonatkozó adatokat is. 

Az utazó kiállítás már több településen is megfordult, hiszen tavaly ünnepelte megalakulásának 800 éves évfordulóját a rend.  2017-ben ez az első hely ahol láthatja az érdeklődő közönség. Nem is kérdés, hogy a Szent Márton Látogatóközpontban, az egykori domonkos kolostorban kapott helyet a tárlat, amelyet majd a templomba is átvisznek, hogy minél többen megismerkedjenek a rend és így a szombathelyi kolostor múltjával.

 

Megjelent a BBC History legújabb száma (2017. január), amelyben a "Domonkosok 800 évszázada címmel" terjedelmes, sok képpel illusztrált cikk mutatja be a rend hazai történetét az alapítástól az 1950. évi feloszlatásig. A megjelent tanulmány lényegében a vándorkiállítás szerkesztett változata, és annak képanyagából válogat; ajánljuk mindazok figyelmébe, akik szeretnének átfogó képet kapni a magyar domonkosok múltjáról.

 

A 800 éves domonkos rend Magyarországon

A jubileum alkalmából a vasvári Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény egy nyolc tablóból álló vándorkiállítást állított össze, amely a rend magyarországi történetét mutatja be a kezdetektől az 1950. évi feloszlatásig. A kiállítást a jubileumi rendezvények részeként már számos helyen bemutatták, legutóbb Sopronban a rend "születésnapi ünnepségén", de remélhetően az év elején még eljut Szombathelyre és Debrecenbe is. A tablókat most itt, a honlapon is az érdeklődők elé tárjuk, hogy azok is láthassák, akik nem tudtak részt venni a korábbi programokon. Lehetőség van azonban az eredeti kiállítási anyag bemutatására is a domonkos közösségek számára, a tablók könnyen szállíthatók és egyszerűen felállíthatók. Ennek idejét és módját a Domonkos Rendtörténeti Gyűjteményben Zágorhidi Czigány Balázzsal lehet egyeztetni (mobil: 20/250-24-33; e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).